Muistoja menneeltä kuvauskaudelta 2016: osa 2 – Kesä

Lyhyen kevättauon jälkeen koitti toukokuu ja sen ensimmäinen viikonloppu, oli aika aloittaa kesän reissut kameran kanssa moottoriurheilun maailmassa. Heti kärkeen oli suuntana Hyvinkää ja rallicrossin SM-sarjan kauden avausosakilpailu. Kevättauon aikana rallicrossin SM-sarjan promoottorin kanssa tehty sopimus tarkoitti sitä, että tänäkin vuonna kierretään sarjan kaikki viisi osakilpailua. Omalla kohdalla mennyt kesä oli jo peräti yhdeksäs rallicrossin SM-sarjan parissa ja kahdeksas vuosi sarjan valokuvaajana. Näin jälkeenpäin, kun miettii, niin onhan aika mennyt aivan järkyttävän nopeasti…siis…sitä on tehnyt jo kohta 10 vuotta! Apua…onko minusta tullut sinä aikana vanha? 😀

Rallicrossin SM-sarja pyörähti käyntiin Hyvinkäällä.

Rallicrossin SM-sarja pyörähti käyntiin Hyvinkäällä.

Hyvinkäältä matka jatkuikin sitten vähän vieraammalle areenalle, nimittäin SM-motocrossin pariin. Omassa kalenterissa sattui sopivasti olemaan vapaa viikonloppu, kun motocrossin SM-sarja vieraili kotikaupungissani Kuopiossa. Laji on kyllä äärettömän hieno ja tapahtumat näyttävät ulkoisesti todella hienolle, on ratamainosta ja kaikkea sitä hifistelyä mitä SM-arvoinen tapahtuma mielestäni vaatiikin. Sarjan promoottori on tehty sarjan ja osakilpailujen kanssa todella hienoa työtä. Sarja näyttää todella hyvälle ulkopuolisen silmin! Motocrossin kuvaaminen ei ole sieltä helpoimmasta päästä, vaatii siis vielä useamman kerran kisoissa käynnin, että kuvat alkavat jollakin tasolla miellyttää myös omaa, perfektionisti-silmääni ja sitä taso mitä itseltä vaadin joka kerta kun kameraan tartun.

Motocrossin kuvaaminen vaatii vielä treeniä.

Motocrossin kuvaaminen vaatii vielä treeniä.

Motocrossin maailmassa vierailun jälkeen oli aika palata nelipyöräisten pariin. Kesän retkeilyt jatkuivat rallicrossin merkeissä. Rallicrossin SM-sarja jatkui toukokuun lopussa Kouvolassa, kesäkuun toinen viikonloppu suuntana oli EM- ja MM-sarjan osakilpailu Norjassa ja heinäkuussa auton keula osoittikin kohti Honkajokea missä ajettiin SM-sarjan kolmas osakilpailu. Kesäkuu oli harvinainen kesäkuukausi koska koko kuuden aikana ohjelmassa oli vain yksi tapahtuma, rallicrossin MM-sarjan Norjan osakilpailu. Toinen vierailu Norjan ”helvettiin” oli kuitenkin jälleen kerran odottamisen ja käymisen arvoinen. Norjassa järjestelyt toimi ja säät suosivat, ”helvetissä” oli mukava olla 😉

rallicrossin MM-sarjan Norjan osakilpailussa säät ja puitteet oli kohdallaan.

rallicrossin MM-sarjan Norjan osakilpailussa säät ja puitteet oli kohdallaan.

Heinäkuussa ohjelmaa olikin sitten ehkä jopa normaalia enemmän. Rallicrossin SM-sarjan Honkajoen jälkeen vuorossa oli pitkästä aikaa rallisprinttiä asfalttipinnalla. Lapinlahden asfalttirallisprint ajettiin heinäkuun lopulla vain viikko ennen kotimaista super-tapahtumaa, Neste rallia. Neste Rallista voisin kirjoittaa kokonaan oman blogi-tekstin, niin paljon sen viikon aikana tapahtui. Oma roolini Neste Rallissa oli olla valokuvaajana osana tapahtuman media-tiimiä. Aika Neste rallissa meni kuin siivillä, keskiviikkona kun kaartoi kisakaupunkiin niin siinä ei huomannutkaan, kun oli sunnuntaina kiittämässä media-tiimin muita jäseniä Paviljongilla. Ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista ja parhaimmista reissusta kotoiseen MM-ralliimme! Nautin todella siitä tehtävästä mikä minulle mahdollistettiin organisaation toimesta, sain olla osa jäätävän kovaa tiimiä!

Neste Rallissa tehtäviini kuului muutakin kuin itse ralliautojen kuvaamista.

Neste Rallissa tehtäviini kuului muutakin kuin itse ralliautojen kuvaamista.

Neste Rallin ja heinäkuun jälkeen oli aika ladata akkuja hetken aikaa. Kisahommiin kameran kanssa matkailtiin seuraavan kerran elokuun puolivälissä, kun Kiteellä ajettiin rallin Suomen Juniorimestaruussarjan osakilpailu. Kiteen jälkeen vuorossa oli paluu kesätauolta palanneen rallicrossin SM-sarjaan, kun kausi jatkui Oulussa.

Syyskuu olikin sitten kunnon tykitystä. Tiedossa oli rallisprinttiä, rallicrossia ja rallia. Ensimmäisenä viikonloppuna suuntana oli Leppävirran Mustinmäen huippu-hienolla radalla ajettu rallisprint-kilpailu mistä matka jatkuin seuraavana viikonloppuna rallicrossin SM-sarjan kauden viimeiseen osakilpailuun Tampereen Kaanaan moottoriradalle. Syksyinen sää suosi kuin suosikin kauden päätösosakilpailua, vaikka muutama pisara vettä taivaalta päivän aikana alas ropisikin. Kaanaassa tuli tosiaan allekirjoittaneelle täyteen yhdeksäs kausi rallicrossin SM-sarjan parissa. Yhdeksään vuoteen vain yksi SM-sarjan osakilpailu on jäänyt kokematta kameran kanssa, silloinkin perhejuhlan seurauksena. SM-sarjan päätösosakilpailun jälkeen rallicross-kisat ei suinkaan ollut vielä kauden osalta kokonaan kierretty, kun keväällä oli tehty lentolippu- ja hotellivarauksen rallicrossin MM-sarjan Barcelonan osakilpailuun Espanjaan. Barcelonan reissu olikin ohjelmassa viikko Tampereen jälkeen. Perjantaina aamulla lento Kuopiosta Helsinkiin ja puolen päivän jälkeen matka jatkui Barcelonaan. Reissussa ei paljon ollut aikaa turistinähtävyyksissä pyörimiseen varattuna, vaan lentokentältä suoraan radalle ja siitä hotellille lepäämään. Lauantaina olikin tiedossa aikainen lähtö kisapaikalle, koska klo 8:30 järjestetyssä valokuvaajien infossa oli pakko olla paikalla, mikäli aikoi kuvia ottaa muualtakin kuin katsomon puolelta. Viikonloppu rallicrossin EM- ja MM-sarjan pyörteissä meni taas perinteiseen tapaan aivan liian nopeasti. Aamuisin kun menee ajoissa radalle niin ei sitä huomaakkaan, kun ollaan jo sunnuntaissa ja ajetaan koko kisan päättäviä finaaleita…ja hetkeä myöhemmin istuu autossa ajamassa kohti lentokenttää ja paluu lentoa. Barcelonasta paluulento Helsinkiin oli maanantaina klo 8:10 ja Helsingistä Kuopioon alkuillasta. Neljä päivää meni kuin siivillä!

Barcelonan F1-radan yhteyteen rakennettu rata tarjoaa huikeat puitteet rallicrossille.

Barcelonan F1-radan yhteyteen rakennettu rata tarjoaa huikeat puitteet rallicrossille.

Espanjan retkeilyn jälkeen kuvauskauden loppu alkoi jo häämöttää, vaikka sitä ei itse sillä tavalla odottanutkaan. Meikäläinen viihtyy kameran kanssa niin hyvin moottoriurheilun parissa, että ei sitä malttaisi mitään kuvauskausia koskaan silleen oikeesti lopettaa. Edessä oli kuitenkin tämän vuoden osalta se viimeinen suunniteltu kuvausreissu. Rallin SM-sarjan päätösosakilpailu kurvailtiin syyskuun viimeisenä viikonloppuna Tampereella Pirelli rallin merkeissä. Tampereen reissu ei pettänyt tälläkään kertaa, oli mukava olla taas pitkästä aikaa SM-rallin parissa. Perjantaina illalla kamerat lauloivat Teivon raviradan yleisöerikoiskokeella ja lauantaina päivystettiin koko päivä Uskilassa, kahteen kertaan ajettavan erikoiskokeen varrella. Uskilan toiselta erikoiskokeen varrelta kotimatkalle pääsi hyvissä ajoin ja kotiinkin kerkesi saunomaan kisapölyt pois vielä ”ihmisten aikaan”. Sunnuntaina vähän kuvien kanssa näpräilyä sekä gallerioiden luontia ja kesäkauden pystyi julistamaan omalta osalta päättyneeksi ja käsitellyksi.

Kesältä parhaiten mieleen jäi rallicrossin SM-sarjan lisäksi luonnollisesti rallicrossin MM-sarjan Norjan ja Barcelonan osakilpailut sekä luonnollisesti kotoinen MM-rallimme, Neste Rally Finland. Yksi yksittäinen hetki nousee kuitenkin kaikkien muiden hienojen muistojen yläpuolelle, Henri Toivosen muistoa kunnioittava näytösajo Neste Rallin avanneella Harjun erikoiskokeella, se oli kokemus ja hetki mitä ei voi sanoin kuvailla…en edes yritä…sen vaan tunsi koko kehossa, kun Lancia Delta S4 saapui kohdalle.

Henri Toivonen Tribute Run  - Neste Rally Finland 2016

Henri Toivonen Tribute Run – Neste Rally Finland 2016

Kesä oli kokonaisuudessa huikea! Paljon hyviä muistoja, paljon uusia ja vanhoja tuttavuuksia…paljon ikimuistoisia hetkiä…sitä oli kesäkausi 2016!
Nyt tässä on ennen seuraavia reissuja hyvin aikaa päivitellä tätä blogi-osastoakin kuntoon….hmmm…mistäs sitä seuraavaksi tarinaa iskisi eetteriin 😉

// Toni

2017-05-19T10:31:08+00:00